Simpson család Blog

Simpson család Blog

Top10 szezonnyitó

2014. szeptember 29. - Kálovics Tibor

1. Homer Simpson kontra New York City (9.évad)

s09e01.jpg

A sorozat aranykorszaka valahol a 8. évad végén, és a 9. elején zárult. Az utóbbi évad szezonnyitója viszont mindenképpen a legjobb epizódok közé tartozik minden tekintetben. Nagyon kedvelem azokat az epizódokat, ahol Simpsonékat egy új környezetbe helyezik, reflektálva arra a különbségre, amely köztük, illetve más emberek között van. A történet nagyjából annyi, hogy a családnak Barney hibájából kel la Nagy Almába menni, hogy visszaszerezzék az autójukat. Homernak azonban egyszer már meggyűlt a baja a várossal, és ezúttal is nyakába szakad egy csomó probléma. Az epizód fergeteges humorral bír, minimum 4-5 olyan jelenetet látunk amely azóta klasszikus lett. (Pl: Homer és a kerékbilincs, a Klaw kalas árus, a Mad Magazine szerkeztősége, stb..)  A Ben Hurra hajazó befejezés pedig élményszámba megy, csak úgy mint az epizód záróképsorai a New York, New York című dal dallamaira.


Az epizódban még láthatjuk az Ikertornyokat, és ezek jelenléte miatt Szeptember 11. óta nem is igazán sugározták ezt az epizódot Amerikában, valamint néhányan összeesküvéseket boncolgattak a fent látható kép miatt.
Az epizódhoz egyébként halványan kapcsolódik egy másik epizód is, a 24. évad 1. része, ám az minőségben meg sem közelíti nagy elődjét.

2. Ki lőtte Le Mr Burns-t 2.rész (7. évad)

Who_Shot_Mr._Burns,_Part_Two_58.JPG

1995-ben minden amerikai tévénéző azt találgatta, hogy vajon ki próbált meg végezni az atomerő,mű urával Mr. Burnssel. Az ötlet nem volt új keletű, hiszen a történet két részre bontása már ismert volt a Dallasból, mikor is azt találgatták, hogy ki lőtte le J. R.-t vagyis Jockey-t.  A megvalósítás viszont kitűnőre sikeredett. Az epizód tulajdonképpen thrillerként funkcionál, ám a sorozatra jellemző humor sem veszett el. Számtalan vicces momentumnak lehetünk tanúi Moe kihallgatásától egészen a Twin Peakset parodizáló álomjelenetig. A bűntény megoldásához több variáció készült, amelyből kettő lett életképes, ám az alkotók a jóval valószerűtlenebbet választották. Ezzel a húzással egy olyan csavart sikerült bevinni a történetbe, amelyet Edgar Alen Poe vagy Alfred Hitchkock is megirigyelt volna.
Az összes variáció a 138. jubileumi epizódban látható.

3.Ropi tábor (4. évad)

 ThatsNotKrusty.jpg

Személy szerint a 4. év0adot tartom a legjobb évadnak, és ebben elévülhetetlen szerepe volt a szezonnyitónak is. A történet szerint Bart és Lisa táborozni mennek a nyáron, ám a tábor csupa csalódás számukra. A Ropi bohóc nevével fémjelzett tábor ugyanis mindössze rabszolgamunkát kínál számukra, szórakozást egy cseppet sem.   Homer és Marge eközben boldogabbak mint valaha. Homer Barthoz fűződő viszonyáról sok epizód született, ám ez a legjobb ezen részek közül, mert már-már olyan választ ad az apa -fiú kapcsolatra, mint Kosztolányi Pacsirtája. (Persze jóval viccesebben.)
A humor itt is megvan, a számtalan utalás mellett, ám a legjobb jelenetsor kétségtelenül Bart álma, amely talán a legjobb meg nem történt pillanatai t szolgáltatja a sorozatnak.
Érdekességnek megjegyezném, hogy az alkotók 1992-ben elgondolkodtak, hogy érdemes lenne megfilmesíteni a történetet, ám később letettek tervükről.

4. A Simpson család karácsonya (1. évad)

Simpsons_Roasting_on_an_Open_Fire.jpg

1989. decemberében mutatkoztak be Simpsonék a nagyközönségnek, hiszen ekkor változzál fel a rövidfilmeket a 20 perces epizódok.  Rögtön az első epizóddal sikerült a nézettségi lista élére törtné, és azonnal megszerettetniük magukat az amerikai közönséggel.
Első epizód lévén leginkább a karakterek megismerésére szolgált az epizód, amely valljuk meg tökéletesen sikerült. Nem az a térdcsapkodósan vicces epizód, leginkább Homer drámájáról van szó, amelyet finom humorral szőttek át. A karácsonyi epizód legjobbja, valamint abszolút felülmúl minden olyan epizódot, amelyben Simpsonék valamilyen álltatot vesznek.
Eredetileg nem ez lett volna a nyitóepizód, hanem a Bébiszitter bandita című rész, ám ez egy sokkal szerethetőbb epizód, és így jól döntöttek, hogy ez került először adásba. (A produkciós kód miatt nálunk azt vetítették először.)

5. Ki őrült, ki nem (3. évad)

Stark_Raving_Dad.PNG

Michael Jackson hatalmas Simpsons rajongó volt, és az alkotók fel is kérték egy szerepre, ám mivel a Pop királyának egy másik céggel volt szerződése, így a stáblistán John Jay Smith néven tüntették fel.  Homert egy fatális véletlen miatt (Kinek neve Bart) diliházba zárják, és ott találkozik egy magát Jackonak képzelő egyénnel.  A majd 180 kilós férfi mesét persze nem sokan veszik be, ez egy reflexió arra, hogy a popsztár sosem volt kibékülve önmagával, valamint megkérdőjelezték azt amivé vált. Az epizód két fő szálon fut, Homer elmegyógyintézetben való látogatása tulajdonképpen egy paródiája a Száll a kakukk fészkére című filmnek, míg a másik szálon Lisa magányosan ünnepelt szülinapját láthatjuk.
Utóbbi száll mutat rá leginkább, hogy bár Bart és Lisa kifelé nem igazán kedveli egymást, ám elgbelül egy nagyon erős testvéri szeretet van közöttük, amelyet Michael Jackson segít felszínre hozni.
Sokáig meg voltam győződve róla, hogy az epizódban elhangzó dalokat maga Michael énekelte, ám ő csupán a karakter szólaltatta meg. (Bár imádom a sorozat magyar szinkronját, de emiatt a tény miatt érdemes angolul is megnézni az epizódot.)

6. Bart megbukik/Bukta van (2. évad)

bukta van.jpg

Minden idők legnézettebb epizódjával (33 millió néző) startolt a második szezon, amelynek végére Simpsonék felértek a csúcsra.
Az, hogy Bart nem egy észlény, azt mindnyájan tudjuk, ám ebben az epizódban kiderül, hogy még lusta is a tanuláshoz. Az epizód még abból a korszakból származik, amikor Bartra építették az egész sorozatot, így az egész epizód teljes mértékben az ő kálváriáját mutatja be.  A rész leghumorosabb pillanata mindenképpen Bart elképzelése a jövőjéről, a humor itt is kissé háttérbe szorul, és a főszereplőre koncentrálunk.
Az epizód végére minden kifordul önmagából, Bart tanulni kezd, Martin Prince menő lesz, júniusban havazik, és még lehetne sorolni a kissé abszurd jeleneteket.
Az epizód egyébként olyan későbbi részeknek szolgált alapiul, mint a 24. évad azon epizódja, amikor Bart teszteredményén múlik az iskola sorsa.
Sokszor érte az a vád a sorozatot, hogy ateista nézeteket terjeszt, ám ezt pont itt dőlt meg, hiszen Bart sorsának alakulásában istennek jelentős szerepe lesz az epizód végére.


7. Rémségek Simpson háza 14. (15. évad)

Treehouse_of_Horror_XIV_(4).jpgVolt idő, mikor a Haloween-i különkiadások egyben szezonnyitónak is számítottak. Gondolkodtam, hogy esetleg a 12. vagy a 16. évad ilyen jellegű epizódja kerüljön fel a listára, ám mivel eme két epizód három története nem hozza konzisztensen a színvonalat, így inkább megmaradtam a 2003-as epizódnál.
A három sztori közül az első a legerősebb, amelyben Homer lesz a Nagy kaszás, és elkezdi tizedelni a város lakosságát. Azt szeretem ezekben az epizódokban, hogy itt tényleg elszabadul az alkotók agya, és ez meglátszik ebben a morbid humorral átszőtt történetben is. Bár a Family Guy-t szokták azzal vádolni, hogy nyúl a Simpson családból, itt ennek a parafrázisa történik meg, hiszen a halál nélküli világ gondolata már a Családos Csóka második évadában megjelent.
A második történet száll Frinck professzort és annak édesapját helyezi középpontba, és parodizálja ki a Nobel díj intézményét. Legvégül pedig Bar és Milhouse csínytevése nyomán áll meg az idő, számtalan apró ám annál viccesebb poén kíséretében.


8. Bart The Darkness (6. évad)

s06e01.jpg

Vagy féltucat epizód szól arról, hogy Lisa hogyan próbál népszerű lenni kortársai között, ám egyik sem sikerült annyira jól, mint a 6. évad nyitása. Lisa a társaság középpontjává válik, ám nem hihetetlenül magas intellektusa, hanem a család vadonatúj medencéje miatt. Talán ez az első olyan rész, amelyben Lisa megköti az alkut, hogy a népszerűség miatt hajlandó megváltoztatni a viselkedését, ám az eredmény nem lehet kérdéses senki számára. A másik szálon pedig egy izgalmas thrillert kapunk, amelyben a törött lábú Bart jobb híján azt próbálja meg kideríteni, hogy vajon Flanders megölte-e a feleségét. Érdekességként megjegyezném, hogy ez volt az első epizód, amelyet a Viasat3 sugárzott, még 2000 karácsonyán.

9  The Mook, the Chef, the Wife and Her Homer (18. évad)

s18e01.JPG

Kövér Toni volt az egyik leginkább eltalált mellékszereplő karakter a sorozatban, feltűnése itt sikerült talán a legjobban. Ez az az epizód ,ahol nemcsak élet és halál urát látjuk, hanem a szerető családapát is. Miután Tonit lelövik, fia a teljesen alkalmatlan Michael veszi át a bizniszt, amelyben segítségre talál Homer ls Bart személyében. Az epizód egy az egyben a Maffiózók című sorozatot parodizálja, ám Mchael karaktere egyértelmű utalás a Keresztapa Michael Corleonéjára. Nagyszerű epizód, amelyben számtalan vicces momentumot köszönhetünk a gengszteréletbe hamar belekóstoló Homernak.

10. A Sólyom és Homer (23. évad)

Falcon.jpg

 Sokan kritizálják ezt az epizódot, mondván, hogy Cutaway gegeket használ, amelyek nem állnak jól a sorozatnak, amellett pedig netó hülyeségnek tartják a történetet.  Én nem tartozom ezen táborba, szerintem ilyennek kell lenni egy modern Simpsons epizódnak, vicces, pörgős, ütős, és nem szégyelli használni a morbid humort sem. Minden szeplőnek megvan a maga jól sikerült jelenete, ám a vendégszereplőként feltűnő Kiefer Sutherland és karaktere  Wayne kissé ellopja a show-t.
Az epizódban  választ kaphattunk, hogyan is zárult a szavazás, amely Ned és Edna jövőjét hivatott eldönteni.

 Remélem a mostani szezonpremier is méltó lesz ezen nagyszerű epizódokhoz, és 5 év múlva bekerülhet, egy ilyen listába. :)

 

 

 

süti beállítások módosítása