Simpson család Blog

Simpson család Blog

Top7 flashback epizód

2015. április 18. - Kálovics Tibor


Hétfő hajnalban folytatódik a sorozat 26. évada, amely most már tényleg a hajrájába érkezett: A következő 5 hét valamennyi hétfőjén láthatunk egy új epizódot, én pedig úgy döntöttem, hogy folytatni fogom a blogot. (December óta nem írtam erre a platformra.) A mostani héten vetített epizód történet nem tudom korábbi epizódokhoz kötni, viszont az április 25-én vetített "The Kids Are All Fight" című rész viszont egy múltba visszatekintő epizód lesz. Részemről nagyon kedvelem ezeket a retrospektív részeket, így összegyűjtöttem 7 kedvencemet ebből az epizódtípusból.


A lista természetesen szubjektív, valamint két kritériumának kellett megfelelni az epizódoknak, hogy felkerülhessenek a listára:

1: A szereplőknek fiatalabbnak kellett lenniük minimum 2 évvel. (Így példádul kimaradt a kiváló „The Seemingly Never-Ending Story” valamint a szintén nagyszerű „Egy korlátolt elme örök gagyogása.” című epizód is.
2: A cselekmény legalább felének a múltban kellett játszódnia.)


1.” Lisa első szava/Az első szó jogán” (4. évad 10. rész)
s04e10.JPG

Nagy verseny volt az élen, ám végül az 1992-es klasszikus epizódot választottam az első helyre. A történet 1984-ig repít vissza minket, mikor is Lisa megszületett. Amit imádok ezekben az , hogy tökéletesen megidézik a kort, amelyben játszódnak, reflektálva az időszak popkultúrájára, fontos eseményeire. (Itt is a játékteremben játszanak, a MASH-t nézik, Ciny Laupher szól a rádióban, és zajlik a Los Angeles-i olimpia.) A történet azért mesélik el a szülők, mivel mindenki a kis Maggie első szavát várja, ám ő nem beszél, így Marge szerint jó ötlet lenne nosztalgiázni Lisa első szavának történetével. A cselekmény gyorsan és viccesen halad előre (a poénok fő forrása legtöbbször a visszautalások, hogy mi változott az eltelt 8 év során.), és egy nagyon bensőséges hangulatban zárul a történet. Az epizód végén pedig elhangzik Maggie első szava is. J
Az egyik leg szeretetteljesebb hangulatú epizód, amelyet valaha készítettek, maximálisan élvezhető még mindig.


2. „And Maggie Make Three” (6. évad 13. rész)

s06e13.jpg

Ez az epizód egy tulajdonképpeni trilógia lezárása is, hiszen korábban már láthattuk Lisa illetve Bart születésének körülményeit is. Mivel itt a visszatekintés és a cselekmény elmesélése között kevés időszak élik el, így nem egy korszellemet idéznek meg, (Maximum Dr. Hibert frizuráját tekinthetjük a rapkultúra megidézésének.) hanem Homer fantáziája illetve lassú észjárása jelenti az egyik fő humorforrást. (Amikor a sörtéspuska elvét értelmezi az az évad egyik legfrenetikusabb jelenete.)
A történet is a családfőre fókuszál, bemutatja, hogy hogyan is lesz az élet veszteséből az élet császára, majd mikor újra lezuhan az egzisztenciája, megtudja, hogy miért is érdemes élnie korábbi életét. Maggi és Homer első találkozása, valamint a lezárás pedig az egyik legemocionálisabb jelenet a sorozat történelmében.  
Vicces, és szintén szerethető epizód az egyik legemlékezetesebb kanapé gaggel. (Homer mint James Bond ma is megnevettet..)


3. The Way We Weren't (15.évad 20. rész)


s15e20.jpeg
Kicsit különbözik a többi epizódtól, ugyanis itt két külön szemszögből tárulnak elénk az események, és Marge és Homer csak a mesélés közben jön rá, hogy ugyanazt a sztorit mondják el nekünk. Kiderül, hogy ők ketten nem a gimnáziumban találkoztak, hanem már jóval korábban, ám sokáig nem is tudták, szerelmük már 10 évvel korábban elkezdődött. A történet szerint ők ketten ugyanannak a tábornak a fiú illetve lány részébe kerültek, és a menzán randit kérnek egymástól. Homer azonban egy baleset miatt szemkötővel kénytelen elmenni (ráadásul álnevet használ, hátha szíve hölgye csúnyának tartja majd a nevét.), míg Marge elégeti a haját, így barnára festi kék fürtjeit. Az epizód tulajdonképpen a My Girl című film paródiája is, hiszen két kisgyereke első szerelmét mutatja be, persze jóval kevésbé drámaian zárul a cselekmény, hiszen a hősöknek sikerült kihevernie a 30 évvel korábbi szerelmi bánatukat. 8És mindenki életben maradt.) A rész egyik legjobb jelenete, mikor is láthatjuk, Home rhogyan is élte meg élete első csókját, miközben egy abszurd humorral átszőtt montázst láthatunk a „JHappy Together” című dalra.
Simpson rajongó pároknak csak ajánlani tudom.


4.” Homer megnősül” (3. évad 12. rész)
s03e12.png

A Simpson házaspár esküvőjére már több epizód is épült (láttuk őket esküdni a nappaliban, sci-fi találkozón, hivatalban.), egyik rész sem sikerült olyan jóra, mint ez. A történet 1980-ban játszódik, mikor is Bart megszületett. (Azt a jelenetet, ahogy Marge és Homer együttlétét ábrázolták, azóta többször felhasználták a sorozatban.) Itt is megkapjuk a korra jellemző utalásokat, például a Birodalom visszavágot nézik a moziban (Homer el is rontja sokaknak az élményt.) Kiváltképpen kedvelem azokat a részeket, ahol az egyébként önzőnek minősülő Homer valamilyen módon meghaladja a saját erkölcsi határait, és ebben az epizódban ennek lehetünk szemtanúi. A főszereplő jellemfejlődése észrevehető az epizódban, hiszen a történet kezdetén még nem azt a Homert ismerjük meg, aki az elmúlt 26 évben láttunk. (Például Patty és Selma sértegetéseit is elviselte. Bár ez a rés az család fontosságáról szól, és, hogy mennyire is szereti a gyermekeit, a lezárás mindenképpen árnyalja ezt a képet. J


5. „ Fura kanyarok.” (20. évad 5. rész)
s20e05.png

A jubileumi 20. évad egyik legjobb darabja volt ez az epizód, melynek különlegességét az adja, hogy három idősíkon játszódik. (Látjuk Homerékat mint ifjú szerelmeseket, mint két gyermekes családot, és látjuk őket a jelenben.) Az epizód az élet körforgását, mutatja be, amelyet többféleképepn is szimbolizálnak. Homer néhány beszólásán, illetve Bart és Lisa kétperces mellékszálát leszámítva nem igazán vicces epizód ,de ennek meg is van az oka: Az alkotók a történeten keresztül akarták bemutatni, hogyan is változik meg valakinek az élete, valamint, hogy milyen véletleneken múlnak dolgok az életünk során. A három idősík közül a középső a legjobb, amelyben Homer ileltve Marge is majdnem viszonyba bonyolódik valakivel, és 8 év múlva rájönnek, hogy házasságuk legszebb pillanatai hiába épültek hazugságra, csak a szeretet számít kapcsolatukban.
Érdekességként megjegyezném, hogy egyenlőre ez az utolsó kanonikus epizód, amelyben Maude Flanders szerepelt.



6. Lisa’s Sax’ (9. évad 3. rész)
s09e03.png

Az epizód egyfajta vízválasztónak is tekinthető, hiszen az ezt megelőző résztől számítják sokan a sorozat hanyatlását, ám a minőségi romlás Lisa szaxofonjának történetén nem igazán látszódik meg. A történet akkor játszódik, mikor még Prince-t Princnek hívták (1990), és bár Lisa a fontosabb szereplő, mégis Bart iskolai beilleszkedését mutatja be. A gyermekek játsszák a főszerepet, az egyik szálon láthatjuk, hogy hogyan is stresszel le egy gyermeket az iskola, Bart esetében azonban a lezárás is hasonlóan sajnálatos. Lisa történetszálán pedig azt látjuk mi is tzörténik, ha egy zseniális képességű valaki középszerű családba, és szegény körülmények közé születik. A meglehetősen pesszimista epizódban Homer jelenti a reménysugár, aki ismét valamennyit feláldoz saját kényelméből, hogy legalább az egyik gyermekének jó legyen.


7. „Ilyenek voltunk” (2. évad 12. rész)
s02e12.jpg

A magyar fordításban Ákos klasszikus dalát idéző epizód volt az első, amely ilyen formátumban készült el, így nem is hiányozhat a listáról. Ebben a részben derül fény arra, hogy hoggyan is találkozott egymással Marge és Homer a gímiben. A jövőre negyedszázados epizód egy átlagos tinifilm formuláját követi: a szerelem első látásra jelenséggel, az akadályokkal valamint a természetszerű Happy Enddel. A történet 1974-ben játszódik, így a visszaemlékezésekben láthatjuk a kései hipppizmus hatásait, valamint a 70-es évek feminista mozgalmainak térnyerését. Nagy erénye továbbá az epizódnak, hogy ekkor szerepelt először Artie Ziff, aki a sorozat egyik legjobb mellékszereplője lett, John Lovitz kiváló szinkronjának is köszönhetően.
Nem a legviccesebb epizód, de egy ilyen listán mindenképpen helye van. Valentin napra tökéletes.

süti beállítások módosítása