Simpson család Blog

Simpson család Blog

TOP5 Karácsonyi epizód

2015. december 23. - Kálovics Tibor

Nemsokára eljön Karácsony napja, és nyilvánvaló, hogy Simpsonék készítőit is nemegyszer ihlette meg a szeretet ünnepe. Meglepő de igazán sok karácsonyi epizódot nem találtam a sorozat történelmében, és sajnos némelyik minősége sem érte el a megfelelő nívót.
A következő szubjektív listában azt az 5 ilyen jellegű epizódot ajánlanám a kedves olvasók figyelmébe, amelyek leginkább megidézték az ünnep szellemiségét, vagy valamilyen szinten kiemelkedtek a sorozat történelmében.



1. „Holidays of Future Passed" (23.évad)
1_5.jpg
Sokszor dobálózom azzal a kijelentéssel, hogy a sorozat némelyik epizódja nem pusztán egy 20 perces szórakoztató rajzfilmepizód vígjátéki elemekkel, hanem halványan jelen van a családi dráma is az epizódokban. A jövőben játszódó epizódok rangsorolásánál már említett részt azóta újranéztem és rá kellett jönnöm, hogy ez az egyik legjobb komoly történettel bíró 20 perc. 2011 decemberében olyan témákat feszegettek a készítők ezen alkalomból, mint a szülő-gyerek kapcsolat helyrehozatala, (Lisa-Zia, Marge-Lisa, Bart-és a gyerekek, Homer és Papi), az életünk kisiklása (Lisa történetszála utal ere is), vagy épen a családi összetartás fontossága. (Az utolsó fotó.) A dráma mellett persze megkapjuk a humor egyfajta morbidabb formáját is, hiszen olyan világba csöppenünk, ahol egyszerre zajlik az Éhezők viadala, a District 9, és a Mad Max, miközben persze a város másik pólusán pedig egyfajta utópia valósult meg. Van egy olyan elmélet, hogy a vicces karakter nem tud elvinni egy komolyabb hangvételű epizódot, ám az alkotók ezt Bart szerepeltetésével véglegesen megcáfolták.
Az egyik legjobb epizód az elmúlt 5 évből, amelyet személyes kedvencemnek is neveznék.

2. "Miracle on Evergreen Terrace” (9.évad)
2_1.png
Jóval kevésbé komoly hangvételű epizód, ugyanakkor az egyik legviccesebb a listán, amely mégsem felejt el komoly és társadalomkritikus lenni a kellő pillanatban. Megint Bart tekinthető a cselekmény mozgatórugójának, illetve a tény, hogy felgyújtotta a karácsonyfát. A készítők remekül mutatták be az emberei faj mindkét oldalát azáltal, hogy milyen segítőkészen adakoztak a bajban lévő Simpsonéknak, és hogyan is bántak el velük, amikor kiderült, hogy átverték őket. (Ezek a jelenetek a leghumorosabbak.) A családi összetartozás megint jelen van, hiszen meglehetősen életszerű, ahogyan a tagok a nyilvánosság előtt hazudnak a másik érdekében (Még ha előtte a lányok és Homer ki is akarták nyírni Bartot.), a lezárás pedig egyszerre lesújtó és mégis mélyen emebri.


3. “Grift of the Magi” (11.évad)
6.JPG
Marketingkritikai és humor szempontjából is dobogóra kívánkozik ez a 20 perc. A felütés is jól sikerült Hájas Toni közreműködésével, de a humorfaktor leginkább onnantól lesz jelen, hogy marketingszakemberek elkezdik lehalhatni az iskolásokat, hogy minél inkább átmossák az agyukat és eladjanak nekik egy játékot. A kész termék Jocó marketing szempontból csodálatos találmány, hiszen amellett, hogy elhiteti a vásárlókkal, hogy senkik nélküle, szép lassan megsemmisíti a gyerekek többi játékát is. Ezúttal minden családtag megkapta a maga kis szerepét, valamint kiemelendő Gary Coleman vendégszereplése is. Igazi folyamatosan pörgő, és vicces epizód amely szintén kiemelkedő a korszakát tekintve.


4. "Marge Be Not Proud” (7.évad)
4_1.JPG
Állítom, hogy Bart pusztán csak azért tekinthető a család fekete bárányának, mert Home nemtörődömsége és Lisa (kissé képmutató) árulkodása után már ő maga is elhitte, hogy ő egy veszett kutya, aki sittre fog kerülni a harmadik elemi elvégzése előtt. Ez az epizód pontosan ezt mutatja be, szerencsére azért egy jóval pozitívabb kicsengésű végkifejlettel. A legidősebb Simpson gyerekben egyetlen ember bízik, mégpedig az édesanyja, és Bart ebben a részben pont au ő bizalmát próbálja visszaszerezni meglehetősen elszomorító jelenetek során. (Elég csak mondjuk a hóemberes szcénára gondolni, vagy mikor várja, hogy Marge jó éjt puszit adjon neki.) A poénok ezúttal inkább háttérben maradnak (Homer azért így is arat néhány remek egysorossal.), és a karakterekre fókuszál az epizód.


5. „ Magányos karácsony ” (26.évad)
5_4.jpg
Ha valaki a kezdetétől követi a sorozatot az tudhatja, hogy jóval pesszimistább hangvételű epizódokat lehetett látni az első évadban, mint mondjuk 2005 tájékán. Ezt a fajta már-már depresszív hangulatot sikerült megidézni tavaly amikor, Marge újfent lapátra tette Homert a szeretet ünnepén. A másik komolyabb hangvételű sztori az epizódban Moehoz kapcsolódik, illetve ahhoz, hogy mit is jelent neki Homer barátsága. Az epizód bár meglehetősen érzelmes jellegű a giccs szikráját sem lehet felfedezni. Hozzáteszem, hogy poénból is kevés van, viszont, az epizód cselekményvezetése megér egy helyet a lista végén.


Az idei évben még legalább egy bejegyzéssel készülök a tisztelt olvasóknak, addig is Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok.

 

süti beállítások módosítása