Simpson család Blog

A Simpson család történetének 30 meghatározó pillanata

2017. április 20. - Kálovics Tibor


1987. április 19-én debütált az amerikai televíziók képernyőjén '"Amerika kedvenc non-prehisztorikus családja" vagyis a Simpson család. A debütálás évfordulójának kapcsán 30 emlékezetes pillanatot idéznék fel a Simpsons történetéből. A lista természetesen szubjektív, valamint a teljesség igénye nélkül készült, hiszen Homer és családjának történetéből nem blogbejegyzést, hanem komplett könyvsorozatot is lehetne készíteni. 

Tovább

TOP30 epizód

.Mivel valamennyi epizódot láttam legalább kétszer, így mondanom sem kell, hogy a komplett sorozatból válogattam ki a listámat.Listám azért lett 30-as, és nem mondjuk 50-es, mert ebben az esetben már könnyebb dolgom lett volna összeállítani egy ilyen bejegyzést ,(Hozzáteszem így is jó néhány kedvenc marad ki.), egy 10-es listát viszont nem tudnék összeállítani,közel 600 egyenként is szórakoztató epizódból.  A most felsorolt epizódok többsége is szóba került már a blogon, a korábbiakban. Lássuk tehát minden idők 30 legjobb SImpsons epizódját, az én szubjektív listámban.

Ez a blog utolsó bejegyzése, a blog nem fog megszűnni, viszont az írásaim ezentúl a http://www.simpsoncsalad.info/ oldalon lesznek olvashatóak a sorozattal kapcsolatban. :)

Tovább

Milyen volt a 27.évad első fele?

Az elmúlt két évad is minőségben felülmúlta az évtized színvonalát, és most bebizonyosodott, hogy ezt a szintet bizony lehet tartani is. A félév során valamennyi epizódban találtunk egy csomó pozitívumot, egyik sem lógott ki a többi közül, és legalább két epizódot pedig már most a klasszikus jelzővel illethetnénk. Remélhetőleg januártól folytatódik ez a tendencia, és akkor talán még a tavalyi (remek) évadot is sikerül felülmúlni. Az értékelések természetesen szubjektívek.

Tovább

TOP5 Karácsonyi epizód

Nemsokára eljön Karácsony napja, és nyilvánvaló, hogy Simpsonék készítőit is nemegyszer ihlette meg a szeretet ünnepe. Meglepő de igazán sok karácsonyi epizódot nem találtam a sorozat történelmében, és sajnos némelyik minősége sem érte el a megfelelő nívót.
A következő szubjektív listában azt az 5 ilyen jellegű epizódot ajánlanám a kedves olvasók figyelmébe, amelyek leginkább megidézték az ünnep szellemiségét, vagy valamilyen szinten kiemelkedtek a sorozat történelmében.

Tovább

Az 5 legrosszabb halloweeni történetszál

Magyar idő szerint hétfőn 1 órakor vetíti az amerikai FOX az éppen aktuális Threehouse of Horror epizódot. Ezek azok a tematikus epizódok, amelyek 1990 óta építik a Simpson család legendáját, egyúttal kitörölhetetlen részei lettek az amerikai Halloweennek. Mivel a tavalyi évben elkészült a legjobb epizódokat, valamint a legjobb történetszálakat tartalmazó lista is, rossz THOH epizódból pedig nincsen egy listára való sem, így idén az 5 legrosszabb történetszálat gyűjteném össze az epizód kapcsán. (Azért nem 10, mert elvem szerint az már túl negatív lenne.)
A lista természetesen szubjektív, valamint megjegyezném, hogy az elmúlt két negatív lista után a következő 8 ilyen jellegű cikk pozitív hangvételű lesz:

Tovább

TOP5 Legrosszabb szezonnyitó

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kikerült a blogra egy lista, amely a 10 legjobb szezonnyitó epizódot tartalmazta. Most, hogy napokon belül vetítik a 27.évad első epizódját, lássuk annak a felsorolásnak az ellentétjét. Elöljáróban leszögezném, hogy valóban rossz vagy középszerű epizódokról lesz szó, és a lista természetesen szubjektív. Azért csak 5 epizód kerül a listára, és nem 10 mert a fel nem sorolt 17 epizód között bizony nincsen 10 rossz, ötöt viszont kapásból lehet mondnai.
Természetesen ahhoz túlságosan szeretem a sorozatot, hogy átmenjek sárdobálásba, de azért ezek az epizódok is hozzátartoznak a sorozat történelméhez, és lesznek még pozitív hangvételű felsorolások.

Tovább

TOP10 "Simpsons Shorts"

Ha valaki nem követi megszállottan a sorozat történelmét, az nagy eséllyel gondolhatja úgy, hogy a család történelme 1989 decemberében indult el a premierepizóddal, holott ez nem igaz. A pontos kezdési dátum 1987. április 19-es, mikor is először láthatták az amerikai nézők Homert és családját egy fél perces rövidfilm formájában. 1987 és 1989 között a Simpson család egy szegmense volt a Tracy Ullman Shownak, és csak ezután következett az azóta is tartó széria. A szkeccsek a műsor legnépszerűbb pillanatává váltak rögtön az első év végére, és a 49 elkészült rövidfilm végére már teljesen látszott, hogy a Simpson család kinőtt ezeket a kereteket. Nem telt el 1 év az utolsó Simpson rövidfilm után, és az anyaműsornak is vége lett  a nézetség drasztikus csökkenése miatt.

Tovább

Az 5 leginkább túlértékelt epizód


Nem is régen ezen a blog hasábjain összeállítottam azokat az epizódokat, amelyek minőségük ellenére nem értek el túl nagy sikert a közönség körében. Az IMDB pontszámokat figyelembe véve most annak a listának az ellentettje következik,  vagyis azok az epizódok, amelyek a közönség körében meglehetősen népszerűek, ám nekem valamiért nem nyerték el részben a tetszésemet. Fontos jeleznem, hogy a szubjektív listán csakis olyan epizódok találhatóak, amelyek 7-es fölött helyezkednek el az IMDB rangsorában, ám tőlem hetes alatti pontszámot kaptak., tehát nem olyan rossz epizódok ezek. (Bár az egyiket akár a 15 legrosszabb részt tartalmazó listában is látnám.)

Tovább

Epizód a falépítésről: Jövök haza Amerika

A szöveg eredetileg a Simpsoncsalad.com oldalra került volna ki, ám oda sajnos nem engedett be a rendszer.
Amint a hiba elmúlik a webnode szervernél,  a szöveg oda is kikerül.
2.jpg

Nem kell megijedni az oldal nem fog átalakulni egyetlen politikai szekértábor promóciós oldalává sem, csupán egy epizódot szeretne a figyelmetekbe ajánlani, amely tudtán kívül reflektál a mai magyar helyzetre. Ez pedig az a tény, hogy kerítésépítéssel szeretnék távol tartani az országba bevándorolni igyekvő embereket.

Tovább

Az 5 leginkább alulértékelt epizód

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei az epizódok közül, s különböző a sorozattal kapcsolatos oldalakon remekül lehet véleményeket ütköztetni, hogy melyek a legrosszabb és melycek a legjobb minőségű, a leginkább alulértékelt vagy leginkább felpontozott epizódok.
Mai szubjektív listámban 5 olyan epizódot gyűjtenék össze, amelyet a közönség többsége nem fogadott túl jó szívvel, ám számomra óriási élményként hatottak.
A lista összeállításához az imdb.com rangsorát használom, valamint csak 7 pont alatti értéket felvevő epizódokat ajánlanék a kedves olvasók figyelmébe.

Tovább