Simpson család Blog

Simpson család Blog

Simpson család vs Family Guy

2014. szeptember 02. - Kálovics Tibor

A közelgő crossover epizód kapcsán úgy gondoltam érdemes lenen szemügyre venni a két sorozat eddigi kapcsolatát. A Family Guy 1999 januárjában indult a FOX televízióban, és a hasonlósága a Simpsonshoz nagyon is szembeötlő volt. Az alapfelállás ugyebár annyi, hogy van egy kövér, ostoba férj, a kedves, okos, szép felesége, a népszerűtlen lány gyerek, a hülye fiúgyerek,  a kissé elvetemült kisbaba és a kutya.  Ezek persze csupán archetípusok, és a Family Guy sem másolta át egy az egyben őket, de a fő körvonala megegyezik a legfőbb karaktereknek.  Ami viszont nagy különbség, az a kidolgozás. Seth McFarlane sorozata abban különbözik, hogy rátesz egy lapáttal az "eredetire". Míg Homer egy szerennivaló idióta, addig  Peter egy retardált egyed. Lois jóval szívtelenebb, mint Marge, ám a családját még így is szereti. Bart ostoba mint a pár rendőrcsizma, de Chris már.már a papucsállatka szintjén ragadt. Lisa "társadalmi" népszerűtlensége pedig jóval elviselhetőbb, mint Meg Griffiné. Míg Simpsoonék babája Maggie csak egy cseppet gonosz, addig Griffinék picije Stweie már-már hitleri figurává válik ( A Brian-Kis Krampusz összevetés kilóg a sorból.)


A FG-t hiába tartották az új Simpsonnak, még mindig nem sikerült igazán lenyomniuk a nagy testvért, olyannyira, hogy már kétszer kaszálták is a sorozatot. Az igazi sikert a harmadszor visszatérésük után érték el. (Halkan megjegyzem az első három évad tényleg jól sikerült.)
 

A következő képeken bemutatnám, hogy Simpsonék hogyan is viszonyultak a konkurenciájukhoz.
Azt az egyet sajnálom, hogy a kedvenc Family Guyra való utalásomat nem találtam meg, amely a következő.
A FOX képzeletbeli elnökségén a Fox képzeletbeli elnökségi tagja a nézőkhöz szól, és valami olyasmit mond, hogy  "Ne hagyják, hogy a durva és igénytelen műsorok teret hódítsanak." Ezután kikapcsolja a tévét, amely épp a Family Guy feliratát mutatja.

peter-clone-the-simpsons-vs-family-guy-1200571_400_300.jpg

A Horror lombháza epizódok nem kanonizálhatóak a valós Simpson történetekkel, így ez a jelenet csupán egy fricskaként szolgált az akkor éppen parkolópályán hagyott konkurenciának. A 13. THOH első szegmensében Homer vett egy matracot, amely klónozta őt, így jóval kevesebbet kellett dolgoznia. Ám mivel a klónoknak sem volt kedve dolgozni, így aztán ők is klónozták magukat, mígnem a sokadik selejtes klón klónjaként létrejött Peter Griffin.
Ez a néhány másodperc volt az egyébként ütősen sikerült haloweeni epizód csúcspontja.

250px-PeterG.jpg  A 17. évad Olasz Bob című epizódjában Simpsonék ősi ellenségük Balfék Bob elől menekültek, amikor megállítottak egy rendőrt. A rendőr elővett egy kézikönyvet, amely amerikai bűnözők képeit tartalmazta, többek között Peter Griffinét, akit plagizálással gyanúsítottak...

PlagiarismodiPlagiarismo.png

...valamint Stan Smithét (Amerikai fater)aki pedig plagizálta a plágiumot, mintegy froclizva a Seth McFalrene sorozatokat. .

180px-Family_Guy.jpg

A Mad magazin 2006-os címlapja sem rejtette véka alá, mennyi hasonlóság is van a két sorozat között. :)

Simpsonsfamilyamericandad.jpg

A Homerland című epizód  stáblistája alatt látható geg annyi volt, hogy Homer szeretne bejutni a 25. évad bulijára, ám még a Cleveland Show, az Amerikai fater, a Cleveland Show és a Family Guy szereplőit is előbb beengedik, mint őt.
Ez volt az első alkalom, hogy Simpsonék pozitív köntösben tünetezték fel nagy riválisaikat.

süti beállítások módosítása