Simpson család Blog

Simpson család Blog

Az 5 leginkább túlértékelt epizód

2015. augusztus 03. - Kálovics Tibor


Nem is régen ezen a blog hasábjain összeállítottam azokat az epizódokat, amelyek minőségük ellenére nem értek el túl nagy sikert a közönség körében. Az IMDB pontszámokat figyelembe véve most annak a listának az ellentettje következik,  vagyis azok az epizódok, amelyek a közönség körében meglehetősen népszerűek, ám nekem valamiért nem nyerték el részben a tetszésemet. Fontos jeleznem, hogy a szubjektív listán csakis olyan epizódok találhatóak, amelyek 7-es fölött helyezkednek el az IMDB rangsorában, ám tőlem hetes alatti pontszámot kaptak., tehát nem olyan rossz epizódok ezek. (Bár az egyiket akár a 15 legrosszabb részt tartalmazó listában is látnám.)



11_2.jpg. „Homer the Smithers” (7. évad 17.rész)

IMDB értékelés 10/9,3 pont (1766 szavazat)
Bruce94 értékelése 10/6,5 pont

Túlzás lenen azt állítanom, hogy egy rossz epizódról beszélünk ebben az esetben, ám szerintem az is nonszensz, hogy a világ legnagyobb ilyen jellegű oldalán ez az epizód áll az epizód áll az élen. Mr Burns és Smithers kapcsolata az egyik legjobban működő poénforrása a sorozatnak kis dózisban, ám véleményem szerint a főnök-beosztott közötti különleges kapcsolat nem képes elvinni egy komplett epizódot. Smithers szervilizmusának bemutatásával jól indul az epizód, ám ezt már többször láttuk előtte is, így aztán nem kapunk semmi újat erről a meglehetősen szokatlan főnök-beosztott kapcsolatról. A történet kikövetkeztethető a 3. perctől kezdve, Homer jelenlétéhez pedig nem sikerült túl sok eredeti poént megírni. Ami menti az epizódot a középszerűségtől, az a néhány apró gag, amit láttunk, valamint a remeklő MR Burns figurája. Összegezve tehát, egy közepesnél erősebb epizód, de kapásból képes vagyok felsorolni 50 jobbat. Aki még nem látta, az mindenesetre bátran nézze meg, lehet, hogy bennem van a hiba.

 

  1. Lemon of Troy (6.évad 24. rész)
    2_1.jpg
    IMDB értékelés: 10/7,8 pont (1186 szavazat)
    Bruce94 értékelése 10/5,5 pont

    Mikor 2010-ben szisztematikusan végignéztem azokat az epizódokat, amelyeket korábban nem láttam meglepő érzés volt, hogy a 6. évad (Amely egyébként a második legjobb szezon szerintem.) utolsó előtti epizódja az egyik legnépszerűbb epizódok között van. Ezzel az epizóddal leginkább az a bajom, hogy felejthető. (Konkrétan újra kellett néznem, hogy emlékezzek a történetére.) A forgatókönyv alapjában véve jól meg van írva, ám ez még számomra kevés egy jó epizódhoz. Hiányzik a társadalomkritika, és a jó poénok, és így kissé kárba megy a jól megírt 20 perc. Az epizódot egy kihagyott ziccerhez tudnám hasonlítani, mivel rengeteg jó ötlet születhetett volna abból, hogy Homerék Shelbyvillbe mennek, valamint a springfieldi gyerekek rivalizálását is jobban bemutathatták volna egy picit részletesebben. Azon kevés részek egyike a „Trójai citromfa”, amelyben nem sikerült jól elsütni, hogy a megismert karaktereket idegen környezetbe helyezik át.


    3. „Lard of The Dance” (10,évad 1. rész)
    3.JPG
    IMDB értékelés 10/7,4 pont (830 szavazat)
    Bruce94 értékelése 10/5 pont

    Lisára rábízni egy epizód fő cselekményszálát meglehetősen rizikós vállalkozás. Ne értsenek félre nagyon aranyos, és jól megírt figura Homer leginkább szeretett gyermeke, ám nem elég erős karakter ahhoz, hogy egy klasszikus epizódot elvigyen a hátán, (Tisztelet a fél tucat kivételnek.) és ez itt is bebizonyosodott. A cselekmény szerint Lisa osztályába új lány érkezik, aki felnőttesen viselkedik és Lisa, hogy ne veszítse el a maradék „társadalmi népszerűségét” is meghasonlik, és döntés elé kerül, hogy új osztálytársával tartson-e. A helyzet az, hogy az itt felvázolt paneleket mind láttuk már jobb kontextusban, is (Lisa hamis személyét a 7. évad fináléjában, a felnövés problémáját pedig abba na jelenetben, amiben Bart felgyújtotta a játékait.) így utólag megismerve ezt a részt számomra meglehetősen keserű szájízzel néztem végig ezt a 20 percet. Ami viszont remekül működött, az Homer és Bart mellékszála, amelyben zsírt loptak, ott láthatunk néhány ó poént, egy Die Hardot idéző menekülést, és Willie egyik legjobb jelenetét. Igazából ezt kellett volna megtenni fő cselekményvonalnak, s akkor nem puszta közepes lenen az epizód minősítése.


     
    4. „Kikockázva” (25. évad 20. rész)
    4_1.png
    IMD értékelés 10/7,2 pont (646 szavazat)
    Bruce94 értékelése 10/4,5

    A felszínen ez egy kedvesen átlagos sztori Homer és Lisa kapcsolatáról, amelyet egy különleges technikával vetítettek a szemünk el. Hogy akkor mi a probléma? Az, hogy Lego figuraként láthatjuk Lisáékat alapjában véve még nem lenne gond, mivel az új technika bevonása segítségére van a készítőknek a történet elmesélésében. Még csak nem is az a probléma, hogy egy évben jött ki az epizód a Lego Movieval, hanem az teszi be végleg a kaput az utóbbi évad epizódjának, hogy egy promócióivá silányították egyik epizódjukat. Az epizód megjelenésével egy időben jött ki a Simpsons Lego, amelyet tudat alatt és tudatosan is reklámoztak a 20 perc során. (Pláne Bart történetszálában.) Így aztán hiába kedvelem egy picit ezt az epizódot a bensőséges története vagy éppen az Éhezők viadala paródia miatt, ha az egész egy két lábon járó reklámfilm.

    5. „ The President Wore Pearls” (15.évad 3. rész.)
    5_1.jpg
    IMD értékelés 10/7,1 pont
    Bruce94 értékelése 10/4

    A „Milyen téboly, milyen Show” kezdetű dalt leszámítva finoman szólva sem rajongok az Evita című musicalért, így aztán nem túl szerencsés, hogy ezt a művet idézte ki ebben a részben. (Hozzáteszem van olyan epizód, ahol sikerült jól parodizálni egy általam nem kedvelt filmet.)Számomra már maga a tény is csökkentette az epizód befogadásának élményét, hogy Lisát Evitához hasonlították. (Az egyikük egy zseniális 8 éves liberális kislány, a másikuk pedig egy bukott fasiszta eszméket valló színésznő.)  Itt is előjön a harmadik helyezettnél felvetett probléma, mondván, hogy Lisa  nem elég erős karakter ahhoz, hogy elvigyen egy epizódot, és itt még a mellékszálat sem kapjuk meg. Evita paródiáról lévén szó egy musicalepizódot kapunk, ám hiába írtak a sorozathoz egy csomó kiváló dalbetétet, egyik sem ehhez az epizódhoz készült. Az epizód erősebb jelenetét is az első percekben, és az utolsókban kapjuk meg, onnantól kezdve olyan érzésünk lehet, mintha a dalok köré írták volna a forgatókönyvet, amely így meglehetősen gyenge lett. Nem mondom, hogy ez minden idők leggyengébb epizódja, de bizony egy 20-as listába gond nélkül beválogatnám. A Viasat3 egyébként tökéletes időben vetítette először ezt az epizódot, mivel a 2005-ös szilveszteri premiernél nyilvánvalóan, egyesek már olyan állapotban voltak, hogy nem foglalkoztak az eléjük tett minőséggel.

    A blog következő listájában a 10 legjobb Simpsons rövidfilmet ajánlom majd figyelmükbe.

    .




.

süti beállítások módosítása