Simpson család Blog

Simpson család Blog

A 10 legjobb Treehouse of Horror epizód

2014. október 20. - Kálovics Tibor

Hajnalban érkezik az éves haloweeni különkiadás, mikor is az alkotók agya elszabadulhat, és olyan nem kanonikus történeteket láthatunk Simpsonékról, amelyek máskor nem jellemzőek a sorozatra. Ezekben az epizódokban tényleg szabadjára engedhetik a fantáziájukat, megtölthetik erőszakkal, morbid humorral, egy fokkal durvább beszéddel, és Springfieldben elszabadulhat a pokol.
Idén huszonötödszörre kerül egy ilyen speciális epizód a FOX TV képernyőjére, és ennek kapcsán szubjektív listámban összegyűjtöttem a 10 legjobbnak tartott ilyen epizódot. Fontos megjegyezni, hogy ezúttal a 25 perc összképét figyeltem, nem pedig a történetek minőségét, ennek az az oka, hogy jövőhétre tervezem a 25 legjobb haloweeni történet listáját megismertetni.

1. A horror lombháza 3 (4. évad)
TreeHouse_3.pngNagy problémám ezekkel az epizódokkal, hogy a történetek minősége nem konzisztens egymással, így nehéz egy masszív epizódként értékelni őket. Minden két jó sztorira jut egy közepes, vagy ne adj Isten gyengébb szegmentum. Ez viszont nem vonatkozik a 4. évad különkiadására. Azt, hogy ez az epizód kerüljön az első helyre, körülbelül annyi idő volt eldönteni, mint a Terminátornak egy embert megölni. Már maga a körítés is remek volt, melyben a családtagok egy haloweeni bulin meséltek gagyibbnál gagyibb történetek, amelyekből a három legjobbat be is mutatták. Ezt a fajta önreflexiót szeretem a sorozatban, hiszen valószínű, hogy az íróknak is nagyon sok időbe telik, mire kiválasszák a bemutatásra érdemes ötleteket, a pocsék és már-már szánalmas alapsztorik közül. Az első 7 percben a Gyerekjáték című filmet parodizálják ki, meglehetősen nagy iróniával, és jó humorral. Az epizód csúcsa számomra egyértelműen a King Kong "adaptáció", amely rávilágít a film meglehetősen primitív történetére. (Például, hogy mitől show egy óriásmajom bámulása, vagy mivel járt volna, ha Kong életben marad, és együtt maradt volna szíve hölgyével.  A THOH epizódokban sokszor láttunk már zombis szegmenseket, ám kétségtelenül az első ilyen sikerült a legjobban. Ez a zárlat mintegy megkoronázza az addig látottakat, és masszív nevetést áraszt magából végig, olyan morbid poénokkal, mint Washington lelövése, vagy Barney "zombivá válása." A pillanat pedig, mikor Bart sátánista imát mond a haloweeni részek egyik csúcspontja. Tökéletes szórakozás bő két évtized után is.

2. A rémségek Simpson háza IX. (10. évad)

Treehouse09.jpg

Már az epizód első pillanatai is megadják az alaphangot, hiszen minden a második Intronak megfelelően történne, ha nem egy különkiadást látnánk, így aztán tömény brutalitást kapunk, az elütött Homeren át a táblára vérrel író Barton át egészen a kanapén várakozó Freddyig és Jasonig. Az első történet egy jól sikerült trash film paródia Snake gyilkoló hajával, és számtalan agresszív poénnal. (Homer elaltatása,  Bart ütése a hajon keresztül, stb.) Az epizódot megtekintő néző észre vehet egy kiszólást, amely a Kínában egykor show műsorként eladott kivégzéseket parodizálja. A második rész a legjobb virtuális térben játszódó cselekmény a sorozat történelmében, és egy jó nagy adag fricskával szolgál a FOX számára konkurens csatornáknak. A harmadik szegmens jó eséllyel pályázik a THOH epizódok legjobb történetének képzeletbeli díjára. Ebből tudhatjuk meg Maggie (fiktív) eredettörténetét, amelyet szemben sincs lelőni, ám annyit elárulok, hogy fergeteges szórakoztató, és meglehetősen sokkoló az igazság. Mindenképpen ki kell emelni a Jerry Springer Show kicikézését, amelyben  maga JS is aktívan részt vett, nem kis adag cinizmusról tanúbizonysággót téve.  

3. A rémségek Simpson háza V (6. évad)

U3qjU.jpg

Ha az alkotók egy klasszikushoz nyúlnak, akkor igyekeznek azt a legnagyobb méltósággal, és a legkevesebb alpárisággal "besárgítani" azt . Így tettek a Stephen King és Stanley Kubrick féle Ragyogással is, és remélhetőleg így tesznek majd a mai Gépnarancs adaptációval is.  Szinte teljesen átmásolták a film jeleneteit, ám azt még megfűszerezték a sorozatra jellemző humorral is, így alkotva egy remek robbanóelegyet. Ha Homer Simpson létezne valószínűleg még Jack Nicholsonnál is alkalmasabb lenne Jack Torrance megformálására, mivel ő már alapból dilis. Az időútázós epizód fergeteges humorral és egy 1984-re jellemző világ bemutatásával lett elkészítve. A lezáró történet, melyben pedig az iskolát eluralja a kannibalizmus az egyik legbetegebb történet amelyet valaha a sorozatban láttam. Érdemes még megjegyezni, hogy talán ez az egyetlen olyan THOH rész, amelyben egy esemény átível az egész epizódon, és az történettől függetlenül megtörténik.
 

4. A borzalmak Simpson háza 2. rész (3. évad)

the-simpsons-the-treehouse-of-horror-ii-lisas-nightmare-5-stars-phistars-worthy.jpg

Egy nagyon erős koncepciót alakítottak ki a kreátorok az epizóddal kapcsolatban, hiszen három rémálmot látunk. A majommancs című szegmens egy igazi gyöngyszem, amelyben szinte sorozatvetővel lövik ránk a poénokat, és amely a babonák hatását mutatja be a 90-es évek emberén. Homer problémája Marokkó és Monaco megkülönböztetésével, Maggie kívánsága, Flanders újjáépülő háza mind-mind klasszikus momentumnak számítanak a sorozat történetében. A második epizódban egy jó erős reflexiót kapunk Bart és a környezete viszonyára, persze némileg eltúlozva, és remek lezárással. A harmadik sztori pedig egy remek Frankestein paródiát tár a néző szeme elé. Az epizód tanulsága: Világbékét kérni önzőség, sonkás szendvicset kérni, nem az. :)

5. Treehouse of Horror XI: (12. évad)

Treehouse_of_Horror_XI_(Promo_Picture).gif

A 12. szezon nyitóepizódja egy Adams Family utalással nyit, amelyben ismét önirónia nyomaira bukkanhatunk. Ezen epizódok sajátossága, hogy bármi megtörténhet, és bármi meg is történik, így aztán az első epizódban nem kisebb karakter távozik az élők sorából, mint Homer. Itt mindent megkapunk, kicikizik a horoszkópokat, az ezotériát, a babonákat, de még magát az örök üdvösséget is. Homer és a sors küzdelme az egyébként nem túl veretesen sikerült epizód abszolút csúcspontja. Simpsonék mindig is előszeretettel dekonsturáltak meséket és ez a jelenség itt is jelen van a remek Jancsi és Juliska paródiában.  Az utolsó szegmens pedig, amely a delfinek fellázadását mutatja be, a természet erejét igyekszik demonstrálni, meglehetősen groteszk módon.

6. A Rémségek Simpson háza VIII. különkiadás (9. évad)

flyvsfly.jpg

A FOX hálózat és a sorozat cseppet sem rózsás viszonya kiapadhatatlan poénforrás, ám egyszer sem mentek el olyan messzire a készítők, mint itt. A nyitójelenetekben a Fox cenzorának brutális kivégzését látjuk, teljes egészében. Az epizód ismét egy zombis történettel nyitott, és az ilyen sztorik közül ezt sikerült az egyik legjobban elkészíteni. Homer a kiüresedett városban rengeteg poénforrással járt, és az alkotók nem röstelltek az összes ziccert kihasználni ezen a téren. A szegmens lezárása pedig leszámol azon naiv illúzióval, hogy ember és zombi békében élhet együtt. (Nesze neked Eleven testek.) Bart léggyé alakulása hozza amit az ember várhat, jó poénokat, és egy pesszimista lezárást.  Az utolsó boszorkányokkal foglalkozó szegmens pedig az egyik legjobb történet amiben Marge figuráját a középpontba helyezték. Ezt a fejezetet azért is kedvelem, mert amerikaiként nem szégyellték kimondani, hogy a XVII. századi boszorkányüldözések agyrémek voltak.

7. A rémségek kuckója XVI: rész (17. évad)

Treehouse_of_Horror_XVI.jpg

Ez egy igazán remek epizód, három olyan történettel, amelynél az alkotók ténylegesen szabadjára engedték a képzeletüket. Bart és Homer kapcsolta finoman szólva is kiábrándító, és ebből az alapsztoriból a lehető legtöbbet hozták ki haloweeni körülmények között. A szegmens lezárása, amely egy remek csavart tartogat, pedig a sorozat legjobb napjait idézte.  A második történet, egy olyan antiutópiába kalauzolja az embereket, ahol a Stephen King által írt Menekülő ember valóra válik azáltal, hogy Mr Burns le akarja vadászni a város lakóit. A fejezet alaposan pellengérre állítja a valóságshow intézményét.  A lezáró történetben eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha a Haloween valósággá válna, bár az alapot elsőre gyengének tűnt, mégis számtalan jól működő humoreszket hoztak ki belőle.

8. Treehouse of Horror X. (11. évad)

Treehouse_of_Horror_X.jpgAz elmúlt évezred utolsó THOH-ja Flanders vérfarkassá való átalakulásával indított. Ez a szegmens egy roppant jó paródiaként szolgált a műfaj filmjei számára, valamint tisztelgett Michael Jackson legendás Thriller videoklipje előtt is egy néhány másodperc erejéig.  A második történetszál Lucy Lawles vagyis Xena vendégszereplésével a kockakultúrából illetve az abban már nagyon is járatos Képregényes fickóhoz hasonló egyedekből űzött gúnyt, mindezt úgy, hogy Bart és Lisa története által a szuperhősfilmekbe is belerúgtak az alkotók. A legerősebb történet azonban itt mindenképpen a harmadik, amelyben a kisebb világhisztériát okozó Y2K jelensége hatásait parodizálták ki, egy már-már antikatarktikus lezárással.

9. Rémségek kicsiny fészke (15. évad)

 Treehouse_of_Horror_XIV_(4).jpg

 A 10 legjobb évadnyitó listában már leírtam rövid véleményemet az epizódról, és azóta is tartom, hogy az egyik legjobb Haloween tematikájú epizód, amely valaha készült.  Mikor Homer átveszi a halál szerepét, az kétségtelenül az egyik legviccesebb 7 percét szolgáltatta a szériának, a lehető legmorbidabb poénokkal megpakolva.  Frick professzor és az édesapja kapcsolatának bemutatása bár cseppet sem humortalan, mégis némi kívánni valót hagy maga után, ám Simpsonék beszólásai viszik a prímet, és alaposan feltornázzák a szegmens értékét. Az utolsó részben pedig Bart és Milhouse legjobb sztoriját láthatjuk, bizonyítván, hogy nem két észlénynél nézünk szembe velük kapcsolatban.

10. Threehouse of Horror XXIII:

THOH_XXIII_Poster_R5.jpg

A jó THOH epizód kulcsa nem abban rejlik, hogy van egy nagyszerű történet, és az ellensúlyozza a többi gyengeségét, ennél sokkal jobb, ha van három jól működő (Nem zseniális!) alapötlet, és akkor nem lehet baj. A sokak által kritizált 24. évadban megkaptuk ezt a fajta formulát. A fekete lyukakkal foglalkozó szegmens az emberi hanyagság, és primitivizmust  járja körül, kiábrándító választ adva. A második történet a jelenkor divatsátánistáinak szólt be keményen, egy olyan befejezéssel, amelyben fény derült Homer latens homoszexualitására. A legerősebb mindenképpen a Vissza a jövőbe paródia, amelyben visszatért a sorozat legendás mellékszereplője Artie Ziff is, és amelynek a lezárása az utóbbi 5 év egyik legjobb pillanatával szolgált. (Bár a kiszólásokat  hanyagolhatták volna a készítők. ) Mivel az epizód 2013 októberében forgott, így nem maradhatott el a Világvége jelenség kiparodizálása sem, amelyet rögtön a nyitóképsorokban megkaptunk.

Nemsokára tehát kezdődik a 25. haloweeni epizód, reménykedem, és nagyon reménykedem, hogy évek múltán ezen kiváló különkiadások sorába illeszthetjük az idei THOH-t is . A három alapsztori alapján erős esély van arra, hogy az elmúlt évek legjobb ilyen jellegű részét lássuk.

süti beállítások módosítása