Simpson család Blog

Simpson család Blog

Simpsonék eddigi crossover epizódjai

2014. szeptember 09. - Kálovics Tibor

 Simpsonék háza táján az idei ősz a crossover projektekről szól. Előbb szeptemberben végre összeeresztik Amerika két szeretnivaló, idióta családfőjét Homer Simpsont és Peter Griffint, novemberben pedig elkészül a Simpsorama című epizód, amelyben a már megszűnt, ám a mai napig kúlt státusznak örvendő Futurama szereplői látogatnak Springfieldbe.  Természetesen mindkét epizód bemutatását hatalmas lelkesedéssel várják a rajongók, és remélhetőleg az alkotók el is érik a kívánt hatást.
Simpsonék az évek folyamán számtalan sorozatot parodizáltak a Trónok harcától kezdve a Twin Peaksen át a fent említett szériákig, ám közös epizódot mindössze három másik sorozattal gyártottak. Lássuk melyek ezek.



A Kritikus

jay-sherman.jpg

Az egyetlen igazi crossover, hiszen itt két rajzfilmsorozat karakterit láthattuk.)
Jay Sherman neve (sajnos) nem sokat mond az átlag magyar sorozatnézőnek, tekintve, hogy az immáron 20 éve befejeződő sorozat nem jutott el hazánkba.  Bár a hányatott sors széria csak 23 epizódot ért meg, Amerikában a mai napig nagy rajongótáborral rendelkezik, finom humora és remek karakterei miatt.
A 6. évad 18. epizódjában. (Filmfesztivál Springfieldben) Marge filmfesztivált rendezett, amelynek zsűrijébe meghívta Jay Shermant is. Jay Homereknál lakott, és a két férfi jellembeli különbségük miatt nem igazán jött ki jól egymással. Az egyébként kiváló epizód legjobb poénjai leginkább a kettejük jellemi különbségeiből adódtak.
Jay figurája többszrö is visszatért 1-1 rövid cameo erejéig.
A két sorozat közötti átfedés, hogy a Bart hangját adó Nancy Cartwright a Kritikusban is szinkronizált, méghozzá Jay lányát.

X Akták

x_files_simpsons_3c.jpg

Ha a 90-es évek két legmeghatározóbb sorozatát kellene megneveznem, habozás nélkül vágnám rá, hogy Simpson család és X akták.  A két sorozat 1996 táján volt a csúcsán, és a FOX tévé berendelte a közös epizódot. Az várt hatás nem maradt el, a 8. évad Springfieldi akták című epizód az egyik legjobban sikerült darab a sorozat történelmében.
Homer az erdőben egy fényesen világító idegennek tűnő lényt lát, és az X akták nyomozópárosa Springfieldbe utazik, hogy felderítse a bűntényt. Az epizód varázsa számomra abban rejlik, hogy ez bizony elment volna egy valódi, kissé groteszk X akták epizódnak is. Mulder és Sculy jelleme a lehető legjobban lett interpretálva rajzolt környezetbe, az epizód legjobb pillanata kétségtelenül Mulder beszéde az oda át lévő igazságról, valamint kissé önreflexív fényképe az igazolványában.
A két FBI ügynök hangját természetesen David  Duchovny és Gillian Anderson adta.

24The-Simpsons-24-Minutes-Full-Episode.jpgA 18. szezon utolsó előtti epizódja talán az előző évtized legerősebb dobása volt Simpsonék részéről.  A forradalmi TV sorozat mintájára itt is valós időben látjuk a cselekményt, amely 30 percet ölel fel. Az epizód nem csatolható egyetlen másik Simpsons részhez sem, az egészet a 24 kiparodizálására írták. A karakterek is az eredeti széria archetípusaivá válnak. Jack Bauer "szerepében Bart Simpsont, Chloe O' Brianként Lisát, terroristaként a Bunkókat, a CTU-ként pedig az iskolát láthatjuk.  A 24 minden eleme megvan az epizódban, értem ez alatt, hogy a főhős valakiből kiveri a vallomását, egészen odáig, hogy az egyik szereplőről kiderül, hogy áruló.
A 24 valódi szereplői is feltünnek, néhány pillanatig láthatjuk a rajzolt Jacket (Kiefer Sutherland) és Chloet (. Mary Lynn Rajskub ) is.
A magyar szinkronnal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Bauer hangját (hasonlóan a 24 első három évadához) Selmeczi Roland adta, akinek ez volt az egyik utolsó szinkronszerepe.

Mindhárom epizód egyformán kitűnően sikeredett, reméljük hasonlóképp zárul az idei két crossover is.

süti beállítások módosítása