Simpson család Blog

Simpson család Blog

TOP5 Legrosszabb szezonnyitó

2015. szeptember 26. - Kálovics Tibor

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kikerült a blogra egy lista, amely a 10 legjobb szezonnyitó epizódot tartalmazta. Most, hogy napokon belül vetítik a 27.évad első epizódját, lássuk annak a felsorolásnak az ellentétjét. Elöljáróban leszögezném, hogy valóban rossz vagy középszerű epizódokról lesz szó, és a lista természetesen szubjektív. Azért csak 5 epizód kerül a listára, és nem 10 mert a fel nem sorolt 17 epizód között bizony nincsen 10 rossz, ötöt viszont kapásból lehet mondnai.
Természetesen ahhoz túlságosan szeretem a sorozatot, hogy átmenjek sárdobálásba, de azért ezek az epizódok is hozzátartoznak a sorozat történelméhez, és lesznek még pozitív hangvételű felsorolások.



1. „Művész élet” (22. évad)
1_3.jpg
Lisa bizony erős karaktere a sorozatnak, és a hiánya bizony fel is tűnne a nézőnek, ám ki kell mondani, a középső Simpson gyerek csak a legritkább esetben tud elvinni egy komplett epizódot a hátán. Ahhoz, hogy Lisa jó főszereplő legyen kell Bart/Homer/ vagy éppen Marge, hogy valakihez viszonyítsuk, vagy új környezetbe kell helyezni (katonai iskola/tengerpart). Amennyiben a két összetevő közül egyik sincs meg olyan epizódokat kapunk, mint ez.
A történet maga több sebből vérzik, Lisa világával való szembenállását pedig több jobban sikerült (fent említett elemeket birtokló) epizódban is láthattuk már korábban is. Ezt leszámítva a fő cselekmény maximum azt a közismert tényt mutatja be, hogy bár a szellemi gettóból ki lehet törni, a művészéletek többsége nélkülözéssel jár. (Ezt a tényt pedig unalomig ismételve hallottuk és tudjuk is.
A mellékszálon futó Ropi bohóccal foglalkozó történet maximum abból a szempontból érdekes, hogy Bart és Homer eljutottak Dél Afrikába, valamint, hogy elsütöttek egy vuvuzelával kapcsolatos poént a 2010-es foci VB után.  Ezt leszámítva itt Ropit próbálják jó színben feltüntetni, amit már korábban is láttunk párszor  humor még mentőöv is lehetne, ám sokat elmond, hogy a családtagok közül Maggie a legviccesebb az epizódban. Ez volt az első évad, amelyet heti rendszerességgel követtem, közvetlenül a bemutatásuk után, és bizony nem voltam már akkor sem elragadtatva.
 Nem gondolom, hogy ennek a résznek ott lenne a helye a legrosszabb 10-15 epizód között egy all time listán, ám a 20-ba már kétségtelenül beleférne.

2. „Akárki Homer” (21. évad)
2_2.jpg
A szuperhősös blockbuster mozik korát éljük, és a készítők úgy gondolták, hogy ez megér egy különálló epizódot is. Két dolgot fejtettek el: Poénokat, és ami rosszabb normális cselekményt írni hozzá. Homer a történelem során vezetett már VB döntőt, volt része űrprogramnak, nyert Golden Globe díjat is, ergo elért és elbukott mindent, amiről a magafajta tömegember csak álmodhat, és ezekben az epizódokban mindig működött is a család fejének új környezetbe helyezése. Adta magát tehát, hogy mikor kedvencünkből filmhős lesz működni fog a dolog, hát nem működött.
Matt Groening vicces cameoján kívül nem tudok olyan képsort feleleveníteni, amit visszatudnék idézni anélkül, hogy visszanézném az epizódot. A Képregényes fickót alapjában véve kedvelem (kicsit magamra ismerek benne), ám nem gondolom, hogy jó ötlet volt őt megtenni az epizód főszereplőjének, tekintve, hogy semmilyen emlékezetes jelenetet nem láttunk tőle itt, ráadásul a rá jellemző kockakulturális utalások is elmaradtak.
A készítők ráadásul gyengén másoltak egy korábbi epizódban látható cselekmény szálat is,  melyben az önbizalom hiányos Homert motiválni kell a nagyobb célok elérése érdekében. Ez a 2. évadban egy emlékezetes mellékszereplővel, a meleg, titkárral sikerült itt azonban a személyi edzőnek nem sikerült semmilyen funkciót sem betöltenie a cselekményben.

3.” Álom Spuckler kivitelben” (24.évad)
3_1.jpg
Lehet abban valami, hogy a sorozat a legrosszabb korszakát 2009 és 2013 között élete, hiszen ekkoriban nemcsak a szezonnyitók, de úgy általában az epizódok színvonala is meglehetősen alacsonyan száguldott.
Bart szerelmi életének bemutatása bizony kevésszer sült el jól, és hiába egy olyan lánnyal való kapcsolata állt a középpontban, akivel kétszer is jó páros alkottak, ez a probléma ezúttal is felvetült. Igazából a kihagyott ziccerek epizódjaként is tekinthetünk erre a részre, hiszen a New Yorki utazás, Claetus lányának Marynek a személye valamint maga Claetus adta volna  magát, mint jó történet és poénforrást, ám sajnos egyikből sem sikerült semmit kihozni a maximumot. A Moonshine River nehogy nem méltó a 9., évad szezonnyitójáéhoz, de előre si vetítette, hogy a 24. évad nem fog a sorozat aranylapjaira tartozni.

4. „A bánatos bohóc” (26.évad)
4.jpg
Magával az epizóddal meglehetősen kevés bajom van, igazából egy középszerű epizód egy remekül bemutatott apa-fiú kapcsolattal, és egy mindfuck kanapé gaggel. Az igazi probléma a köré épített média kampánnyal van: Mikor 2013 őszén bejelentették, hogy valaki meghal az Emmy díjas szereplők közül, mindenki (köztük én is) tippelgetni kezdett, hogy ki fog véglegesen távozni. Képes voltam fennmaradni és órákig stream után kutatni, hogy lássam  a nagy epizódot, és a végén úgy éreztem, hogy át lettem verve. És ki halt meg? Ropi apukája, aki ugyan bármennyire is szerethető karakter volt, lényegében 2 epizódban kapott főszerepet, így aztán halálán még azon a héten túltette magát az ember. Szerencsére a 26. évad a későbbiekben azért minőségileg emelkedett, és nemcsak a marketingkampányban teljesítettek jól a készítők.

5.”The Bonfire of the Monitees” (17.évad)
5_2.jpg
Egy picit kilóg a listából ez az epizód, mivel ezt már inkább a gyenge közepes kategóriába sorolnám.
Marge életcéljának keresését már több alkalommal is jobban láttuk, ráadásul történetszála nem is kapta meg a kellő időt. Homer első percei ellenben meglehetősen jól sikerültek, valamint távoli rokonaival való találkozása is egy jópofa jelenetsort eredményezett. Ami hiányzott ahhoz, hogy az epizód kiemelkedjen  a középszerűségből, azok az eredeti poénok, hogy legyen tétje a történetnek, valamint, hogy az Alex Baldwin által szinkronizált mellékszereplő karakterét kicsit ütősebbre írják meg.

Remélhetőleg a 48 óra múlva bemutatott epizód nem fog szerepelni egy ilyen listában.

süti beállítások módosítása