Simpson család Blog

Simpson család Blog

Az 5 jövőben játszódó epizód rangsorolása

2015. május 07. - Kálovics Tibor

Legutóbbi bejegyzésemben összegyűjtöttem a 7 legjobb visszatekintő epizódot, most egy másik epizódformátumot a jövőben játszódó epizódokat vesézném ki. 1995-ben láthattuk először, hogy mit is hoz a Simpson család jövője, és azóta további négy hasonló jellegű résszel próbáltak meg bennünket szórakoztatni. A flashback epizódokkal kapcsolatban azonban ezek a történetek nem kanonizálhatóak a Simpsons univerzumban, ugyanis nem lehet őket a család történetéhez kapcsolni, továbbá legtöbbjük egy ellentétes jövőképet mutat .
Mivel 5 epizód készült el ebből a típusból, így ez nem egy toplista, hanem egy ajánló, a legrosszabbtól, a legjobbig. A lista természetesen szubjektív.
A listába nem számítom bele a Simpsorama című epizódot, mivel ugyan a jövőben járunk, de a crossover epizódban nem öregedtek a karakterek.

  1. „Lisa’s Weeding” (6. évad 19.rész)
    lisa-s-wedding-lisa-simpson-640576_640_480_jpg.png


    Nem hiszem, hogy az alkotók 1995-ben elgondolkodtak rajta, hogy a sorozat még 20 évvel később is menni fog a FOX TV-ben, mindenesetre a nagyobbik Simpson lány első esküvőjének dátumán már rég túl vagyunk. (2010. augusztus 1.)
    Az epizód cselekményét egy jósnő meséli el Lisa számára, a kerettörténetet pedig Home rés Lisa kapcsolatának változása adja. Springfield zsenije kissé megorrolt apjára, mivel meglehetősen állatiasan viselkedik egy vásár során, ám a történet meghallgatása után megbocsájtja apja gyengeségét. Az elképzelt 2010-ben játszódó cselekmény két visszatérő poénforrással operál, (A robotok sírnak, és felgyulladnak, valamint az elméletileg angyali hangú Maggie sohasem tud megszólalnia.) Számtalan apró poént láthatunk, amely reflektál az akkor jelen és az elképzelt jövő közötti különbségekre (Homer törvény, a Foxból pornócsatorna lett, Jim Carrey színészóriássá vált.)
    Egy külön jópofa gagnek tartom, hogy 2010- úgyvan ábrázolva, hogy minden változott, kivéve Simpsonék életkörülményei valamint Homer munkája.
    A poénokon túl fontos az emocionális tartalom is, Homer Lisához intézett szavai, valamint a befejezés az egyik legérzelmesebb jelenet az egész sorozat történelmében.
    Mivel az epizód nem kanonikus, így értelemszerűen nem is illeszkedik a sorozat cselekményéhez, de azért érdekességként megjegyezném, hogy Maude illetve Edna az azóta már két különböző okból kiírt karakter is fellelhető a képernyőn. Az epizód érdekessége, hogy láthatunk videotelefont a jövőben, sokan úgy gondolják, hogy a popkultúrában ez volt az alkalom, hogy ez a ma már bevett találmány itt szerepelt először. (Holott már a Vissza a jövőbe másodi k részében is volt videofon.)
    Lisa vőlegényéről még fontos szót ejtenem, Hugh Parfield egyértelmű karikatúrája Hugh Grantnak. A simamodorú, magát gálánsnak tettető, ugyanakkor roppant önző karakter Mandy Patinkin hangján szólalt meg. (Érdemes egyszer megnézni angolul is a részt, mivel Patinkin roppant jó szinkronmunkát végzett.)
    Ez az epizód nemcsak a listáról emelhető ki, de az egyébként nagyszerű 6. évadban is a legjobbak közé tartozik.

  2. „Holiday of Future Passed” (23.évad 9.rész)
    nabf18.png


    Két bevett epizódformátum találkozott itt egyetlen epizódban, hiszen amellett, hogy a cselekmény a jövőben játszódott,az epizód egyszerre számított a 23.évad karácsonyi különkiadásának is.
    A 2041-ben játszódó epizód egy roppant hangulatos képmontázzsal indít, amelyben láthatjuk, hogyan is változott meg a szereplők élete az eltelt 30 évben. (Bart mint Anonymus szimpatizáns, Lisa mint gót, Maggie mind viccesen lett ábrázolva.)
    Egy jóval apokaliptikusabb jövőt látunk, amely olyan popkulturális szempontból fontos alkotásokra reflektál, mint az Éhezők viadala, a Mad Max, vagy éppen a District 9)
    A poénok itt már kissé morbidabbak, és leginkább az elképzelt jövőben létrejövő technikai újításoknak (testcsere, internet az agyban, klónozás) állítanak görbe tükröt, mondván eléggé nevetséges lenen, ha ezek megvalósulnának.
    Az epizódban fontos szerepet kap a szülő-gyerek viszony: Maggie anyai örömök elé néz (Mivel veszélyeztetett terhes, így nem beszélhet.), Lisa megpróbálja rendezni a viszonyát kamasz lányával, (Marge hasonlóképpen tesz Lisával.) Bart megpróbál kibékülni gyermekeivel,, még Homer a hibernált Abe bocsánatát kéri. A legjobb komolyabb hangvételű jelenet egyértelműen Bart beszéde a srácaihoz, amelyben megígéri, hogy felnő egy 20 éves értelmi szintjére.
    Nem lesz akkora klasszikus, mint az első helyezett, de a szeretet ünnepére tökéletes választás minden Simpson család rajongónak.


  3. 3. Future Drama (16. évad 15. rész)
    future-drama_56.JPG


    Ha a sorozat történelméről beszélgetek, egy Simpsons rajongóval, akkor általában felhozom, hogy a 16. évadot tartom a sorozat egyik nagy visszatérésének. (A 11-15. évadban sok volt a középszerűbb vagy éppen pocsék epizód.) Az epizód jól tükrözte az évad színvonalát, vicces volt szórakoztató, de a nagy klasszikusoktól azért elmaradt egy picit. A történetet Dr Hibbert találmányán keresztül látjuk. Rz is egy olyan jövőben játszódó rész, amelyet már megélhettünk volna, hiszen 2013-ban játszódik, Bart és Lisa érettségijének időpontján. (Lisa 2 évvel korábban érettségizett.) Nagy változás az előző jövőképekhez képest, hogy Marge és Homer külön vannak az epizód kezdetén (Később persze összejönnek.), valamint a bemutatott világ kevésbé emlékeztet egy sci-fi film külsőségeire. (A repülő autó például még teljes katasztrófa, stb.)
    A cselekmény középpontjában Bart illetve Lisa állnak, és az a tény, hogy Bart majdnem elveszi, Lisa elöl a Yale egyetem ösztöndíjas helyét. A komolyabb hangvételt ezúttal a testvérek kapcsolata jelenti, valamint Bart beismerése, hogy attól, hogy ő elszúrta az életét (18 évesen nem tudom, hogy érezheti valaki, hogy késő), nem teheti tönkre húga karrierjét is.   Az előző két részhez képest itt kevesebb a poén, viszont jóval komplexebb a történet, amely az amerikai tinifilmek sablontörténetét használja fel. (Bender feltűnése a Futuramából azért így is egy remek és humoros pillanat.)

    4. „Bart to the Future” (11.évad 17.rész)

    bart04.png


És innentől kezdve kezdődik meg a mélyrepülés, a listán. mint írtam a 11. évad minőségét finoman szólva is kifogásolhatónak értem a korábbiakhoz képest, és ennek ékes lenyomata a Bart jövőjét bemutató epizód. Bart ebben a történetben sem minősült az élet császárának, egy meglehetősen amatőr rockbanda frontemberi pozícióját leszámítva nem igazán tudott felmutatni semmi különöset, főleg Lisával szemben, aki az USA elnöke lett. A történet körülbelül arról szól, hogy a lúzer Bart a hugától akar kölcsönkérni némi pénzt, és beköltözik hozzá a Fehér házba. Izgalmasnak hangzik? Ugye, hogy nem. A meglehetősen sótlan történetet lehetett volna jó poénokkal kompenzálni, ám ez sem sikerült, sőt igazából egyetlen poént sem tudtam feljegyezni ebből az epizódból. (Olyat legalább is ami eredeti.) Maximum annyi a pozitívum, hogy a készítők odaszólnak a demokrata pártnak, hogy túl sok adót emelnek, valamint, hogy itt hivatalosan is ki van mondva, hogy a látottak nem biztos, hogy megtörténnek. A többi pedig olyan, mintha egy nagyon ostoba, maximum 12 éveseknek készült vígjátékot néznénk.

  1. Az eljövendő idő napjai (25. évad 18. rész.)
    gar11.jpg

Ezúttal nem egy képet szúrnék be az epizódból, hanem a Képregényes fickó meglehetősen lesújtó véleményével kell, hogy egyet értsek. Imádom a 25. évadot, mert felüdülést jelentett a 34. évad középszerűsége után, de ezt az epizódot egyszerűen nem tudom elviselni.
Végignéztem a sorozat valamennyi (Rövidfilmekkel együtt több, mint 600 epizódját), és azt kell mondanom, ekkora nettó hülyeséget még nem sikerült összehoznia az alkotóknak. Semmilyen átvezetést nem kaptunk a jövőbe, egyszerűen csak láttuk, ahogy Homer meghal, majd huszonöt alkalommal klónozzák, mire rátöltik egy gépre.
A történet egyébként a kiváló második helyezett epizód folytatása, ám körülbelül úgy viszonyul minőségben elődjéhez, mint a Mátrix a Mátrix 2-höz. Azt még valahogy el tudta viselni az ember, amikor Sintér igazgatóról kiderült, hogy egy csaló, de azt a forgatókönyv író sem gondolhatta, hogy a világtörténelem legjobb tévés karakterének kinyírása kritika nélkül marad. (Az sem menti fel őket, hogy poénnak szánták. ) A másik cselekmény szálon pedig azt kell nézni,ahogy Milhouse zombivá változott, ám Lisa még jobban szereti őt, mint korábban. (Vagyis a zseniális elméjű kislányból egy nekrofil nő lett. Gratulálunk.) Egyedül bart történetszála hoz valamilyen szintet, illetve egyetlen poén, amit már a Furtuamában százszor láttunk. (Egy robot hogyan irányítja a testét a kocsmába.)
Az utolsó percben aztán mutatkozik némi remény, hogy mindezt csak egy viccnek szánták, és nem gondolták komolyan, amit láttunk, ekkor azonban meglátjuk a C3PO-vá átalakított Homert, és ledől az illúzió.
Csak azoknak ajánlom, akik szisztematikusan nézik a sorozatot.

 

süti beállítások módosítása