Simpson család Blog

Simpson család Blog

TOP10 "Simpsons Shorts"

2015. augusztus 08. - Kálovics Tibor

Ha valaki nem követi megszállottan a sorozat történelmét, az nagy eséllyel gondolhatja úgy, hogy a család történelme 1989 decemberében indult el a premierepizóddal, holott ez nem igaz. A pontos kezdési dátum 1987. április 19-es, mikor is először láthatták az amerikai nézők Homert és családját egy fél perces rövidfilm formájában. 1987 és 1989 között a Simpson család egy szegmense volt a Tracy Ullman Shownak, és csak ezután következett az azóta is tartó széria. A szkeccsek a műsor legnépszerűbb pillanatává váltak rögtön az első év végére, és a 49 elkészült rövidfilm végére már teljesen látszott, hogy a Simpson család kinőtt ezeket a kereteket. Nem telt el 1 év az utolsó Simpson rövidfilm után, és az anyaműsornak is vége lett  a nézetség drasztikus csökkenése miatt.


Minőségüket tekintve ezek a rövidfilmek még bőven elmaradnak a sorozat epizódjaitól, ám érdemes végigkövetni őket videa.hu-n fent van az összes), hiszen így lekövethető, hogy hogyan is fejlődött ki minden idők legtovább futó sorozata.
A lista természetesen szubjektív.
  

1.  "World War III" (2.évad 9.rész)


Körülbelül a sorozat 2. évadáig azt a tendenciát mutatták az epizódok, hogy Homert mindenkivel szembeállították. A mai önmagára kevésbé emlékeztető családfőt leginkább egy hirtelenharagú ösztönlénynek állították be, akit bárki képes volt manipulálni. Azt hiszem ez az átverésekkel tarkított rövidfilm epizód, amely az atomháborútól való félelmet parodizálja ki, mutatja be leginkább Homer és a család ellentétét.




2. "Scary Movie" (3. évad 9.rész)


Az egyik első olyan Simpson történet, amelyben Lisa és Bart ellentéte játssza a főszerepet. A rövidfilm  két olyan kitalált filmet említ, amelyre a sorozat első éveiben reflektálni szoktak (Űrmutánsok, Kis manók) Külön érdekesség, hogy a sorozatban szinte állandóan meghaló Hans Mooelman is feltűnik háttérszereplőként a moziban.




3. "Family Portrait" (2.évad 18. rész)

Személyes okokból ez a kedvenc ilyen rövidfilmem (A 400. sorozatepizódban szerepelt ez a kis szkeccs.) A jelenet jól reflektál arra a korai években felvázolt tényre, hogy a családtagok szociopaták, ám megpróbálnak normálisnak látszani. Jól mutatja a helyzetet, az utolsó fotón látható arcmimika, Marge úgy néz, mint ha köze sem lenne a látottakhoz, Lisáék pedig megmutatják vlaódi arcukat. Nem is beszélve a Bartot fojtogató Homerról. (Az  egyik első ilyen alkalom.)



4. "The Krusty the Clown Show" (2.évad 18. rész)


Ropi bohóc ikonikus szereplője a sorozatnak, és legalább akkora kultusznak örvend, mint némelyik főszereplő. Első szereplése egy apró médiakritikaként szolgált, még a rövidfilmek korában. Volt egy olyan elmélet, amely szerint Ropi nem más, mint Homer alteregója (Ez  a sorozat 6. évadában megdőlt.), ám itt a készítők még rásegítettek erre a találgatásra. Homer kisminkelve és l úgy néz ki, mint a bohóc, és itt is Ropi Homer egyik jellegzetes mondatát sütötte el.

 


5. "Good Night Simpsons" (1. évad 1. rész)

Maga a kezdet nem maradhat le a listáról. Tény, hogy vannak ennél jobb rövidfilmek, de mégis ezzel a 1,5 perccel kezdődött a legenda 87 áprilisában. A figurák megjelenése meglehetősen kezdetleges volt, ám mindezt a groteszk történet tökéletesen feledtetni tudja velünk. Homer modern filozofikus énje már itt előtűnik a gondolatról tartott beszédénél,ráadásul még egy olyan szereplő is megszólal, akinek csak a legritkább esetekben halljuk a hangját.



6. "Maggie's Brain" (2.évad 3. rész) 

Gondolkodtam, hogy a két fikciós rövidfilm közül melyik kerüljön a listára, ám végül emellett döntöttem. (A másikban felcserélődnek a felnőtt-gyerek szerepek.) Maggie ránézésre pusztán egy imádnivalón édes kisbaba, ám némely epizód bemutatja, hogy valójában egy picike pszichopatáról beszélünk. Egyik sokszor látott jelenet, hogy mindenki azt hiszi, hogy a kislány semmire sem gondol, ám közben elképesztően sötét dolgok zajlanak le édes kis fejében.Szürrealitásra felkészülni. :)




7. "Grampa and the Kids" (2. évad 12. rész)


8. "Space Patrol" (2. évad 7. rész)

Állítom, hogy Lisa is van olyan rossz gyerek, mint Bart, ám a család veszett kutyájával szemben ő tudja ezt leplezni. A Simpson Saga kezdetén még nem beszélhettünk kifejlett karakterekről, így aztán a középső gyermek is ugyanolyan volt mint Bart. Ebben  a szórakoztató rövidfilm epizódban azt hiszem tökéletesen mutatják, hogy a gyerekek között semmi különbség nincs, és mindhárman csak ugyanazt akarják: Nem lebukni a szülők előtt.

9. "Maggie In Peril" (3. évad 17-18. rész)

Kettő eset volt, mikor az alkotók cliffhangert alkalmaztak: Ez, illetve mikor lelőtték Mr Burnst. A család szemefénye mindig is kalandos jeleneteket élt át, az elmúlt 28 évben, és ezek a kalandok körülbelül ebben a dupla epizódban kezdődtek. 1 hétig kellett várni, hogy mi lesz Maggievel ám ez szinte egyértelművé válik annak, aki egy picit is ismeri a sorozatot. Érdekes számomra, hogy a Family Guy az autósjelenetet egy az egyben átvette, a DVD- filmjéhez.


10. "Bathtime" (3. évad 13. rész.)

Az egyik leghíresebb rövidfilm zárja a listát, amely bebizonyítja, hogy Homer felelőtlen apának, Bart pedig egy külön világban él, tekintet nélkül a következményekre. A rövidfilm végén látható üldözés hosszabb változatát a sorozat második részében láthatjuk.


A blog következő listájában 5 olyan epizódról olvashatnak, amelyek a gyerekesnek tűnő megvalósításuk ellenére kiválóan sikerültek.

 

süti beállítások módosítása