Simpson család Blog

Simpson család Blog

Do The Bartman!

2014. szeptember 19. - Kálovics Tibor

Amikor az alkotók 1989-ben megkapták a lehetőséget, hogy a rövidfilmek után, immár komplex sorozatot készítsenek Simpsonék kalandjaiból, a várva várt siker nem maradt el. A sárga család minden nézettségi rekordot megdöntött a Simpsons termékek pedig szinte azonnal kelendővé váltak. A készítőknek kellett egy karakter, aki jól jelképezi az egész sorozatot, és a választás Bartra, a család fekete bárányára esett.  A törülközőtől, a könyvig szinte mindent az ő képmásával adtak el, és sikerült létrehozni egy külön franchise-t a Simpson családon belül Bartnak.
Egy olyan rajongónak, aki mondjuk csak a 7. évadtól látta az epizódokat elképzelhetetlen, hogy nem Homer volt az a karakter, akire az epizódok többsége épül, hanem a vásott kölyök Bart. A rajongók ezt az időszakot nevezik "Bartmániának".
Jól tükrözi a franchise akkori beállítottságát, hogy az első Simpsonék által kiadott lemezen négy olyan dal is szerepelt, amelyet Bart Simpson azaz Nancy Cartwright énekelt. Ezen dalok közül kettőből videoklip is készült, sőt világsikernek is minősíthetjük őket.  Bár a Deep Deep Trouble is egy jópofa szerzemény, a Do the Bartman című track klipje mutatja be igazán a kor szellemiségét.
1990-et írták, amikor elkészült az ominózus klip, amely megismertette a világot Bart Simpsonnal.
A dal az évtizednek megfeslően leginkább R and B és Rap dallamokat tartalmaz (Illetve Lisa révén még egy kis Jazzt) , és az egész a korszellemet tükrözően a féktelen bulizásról szólt.  A dal a Simpsons Singing Blues album nyitódalaként vált ismerté, ám szerzője sokáig az ismeretlenségbe burkolózott.  A dalt maga a Pop királya vagyis Michael Jackson jegyezte, ám mivel nem azonos kiadónál jöttek ki Simpsonék és Jacko albumai, így a névtelenséget választotta. (Csakúgy mint amikor önmagát szinkronizálta a harmadik évadban.)
A klip abszolút visszaadja az első két évad epizódinak hangulatát, és nem csal azért, mer Bart kerül a középpontba, mint szinte mindig.  Már a főkarakterek kinézete is árulkodik, hogy ez bizony nem az elmúlt 10-15 évad terméke, hanem még az "őskoré". (Az animációt a Clasyk-Csupó cég készítette, hasonlóan az első három évadhoz. ) Olyan karakterekkel is találkozhatunk, akiket 20-25 éve nem láttunk, mint például a "szaxofonon kísérő" Vérző íny Murphy, a Marge-ot majdnem elcsábító Jaques vagy Bart háttértáncosai. Ekkoriban még a mellékszereplők ma látott kinézete sem alakult ki teljesen, láthatjuk Skiner igazgatót, Moe-t, és Milhouset, valamint az egyik ikerlányt is is teljesen más külsővel.
A klip bár Bartról szól, láthatunk benne néhány utalást Michael Jacksonra is, értem ezalatt a koreográfiát, valamint a háttértáncosokét, akik kísértetiesen emlékeztetnek a Beat Eat videoklip bandatagjaira.  Maga a klip egyébként végig szórakoztató, némi finom humorral dolgozik, a csúcspontot nálam a bosszút forraló Balfék Bob feltűnése jelentette.
A klipet az a Brad Bird rendezte, aki később olyan Pixar filmekkel vált világhírűvé, mint a Lecsó, vagy a Fel! .
Mint már említettem a videoklip animációja Csupó Gábpr (és Adrienne Klasky) nevéhez. Az animációt a Varga stúdióban készítették, így a stáblistán is számtalan magyar névvel találkozhatunk.  Ma ez a tény szenzációnak számítana, akkor azonban semmilyen nyilvánosságot nem kapott, hiszen Simpsonék kalandjait 1998-ig maximum azok ismerték, akik valamely német nyelvű csatornán rábukkantak.

süti beállítások módosítása